Maarten Koornneef
(SCAS Sportgeneeskunde)“De brede certificeringservaring en expertise van CIIO geeft ons vertrouwen dat we binnen onze branche op de juiste weg zitten.”
Sportmedische Instellingen (SMI’s) zijn bijna 50 jaar geleden opgestart door de Vereniging voor Sportgeneeskunde. De SMI’s richten zich op sportbegeleiding, de behandeling en preventie van sportblessures en op klachten bij inspanning. De Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg – Instellingen (SCAS-I) bewaakt de kwaliteit van de SMI’s.
Sinds de reorganisatie van de stichting gebeurt dit in samenwerking met CIIO. “Vakinhoudelijk waren onze audits sterk, maar de manier waarop het certificeren van personen plaatsvond was verlieslijdend en daarmee niet langer houdbaar” zegt Maarten Koornneef, niet-praktiserend sportarts en secretaris van SCAS-I.
Bij de reorganisatie is het bestaande interne College van Deskundigen versterkt met sportartsen die ‘met de voeten in de klei staan’. CIIO is ingeschakeld voor de professionaliseringsslag van het certificeringsproces. In 2020 is het daadwerkelijke certificeren overgedragen aan CIIO. Een aanzienlijke verbeterslag, merkte Maarten. “Deze samenwerking liep vanaf het begin soepel, en de certificeringen worden op hoog niveau uitgevoerd. Omdat CIIO ook in andere branches actief is, kunnen we profiteren van hun bredere ervaring, over hoe we de inhoud kunnen laten aansluiten op het format van de norm. Dat heeft ons enorm geholpen.”
Samen naar een nieuw niveau
Bij het aanscherpen van de procesnorm afgelopen jaar is de samenwerking tussen SCAS en CIIO verder uitgebouwd. “Dit doen wij als stichting zelf, met het College van Deskundigen in de lead, maar wel met advies van CIIO. Ook de Federatie van Sportmedische Instellingen als brancheorganisatie en de Vereniging voor Sportgeneeskunde als medisch wetenschappelijke beroepsvereniging hebben input geleverd. Zo hebben we zowel vakinhoudelijk als norm-technisch de juiste adviezen ingewonnen en draagvlak verkregen, maar uiteindelijk beslist het bestuur van de SCAS-I.”
Bij het vernieuwen van de norm is, naast het actualiseren van de wet- en regelgeving, gekeken naar een modernere structuur. Maarten: “Daar heeft CIIO echt aan bijgedragen. Zij kijken op certificeringsniveau breder dan onze branche alleen. De ervaring die zij meenemen, geeft ons als sportgeneeskunde-specifieke organisatie vertrouwen dat we op de goede weg zitten.
In de praktijk
Nadat de norm op bestuurs- en directieniveau was goedgekeurd, is met proefaudits getest of deze ook in de praktijk het gewenste resultaat oplevert. “Deze proefaudits zijn door CIIO uitgevoerd”, zegt Maarten. “Dat de norm ook in de praktijk goed bleek te werken sterkte ons nog verder.” Hij ziet ook dat de implementatie van de norm een positief effect heeft binnen de organisatie. “Een reorganisatie geeft onrust, maar met de norm is de rust ook teruggekeerd. En dat werkt door in het vertrouwen.”
Succesvolle samenwerking
Ook over de samenwerking met CIIO is Maarten zeer te spreken. “We zijn heel blij met de rol die CIIO de afgelopen vier jaar heeft gespeeld, en kijken ernaar uit om de samenwerking voort te zetten. CIIO houdt overzicht, en richt zich echt op het verbeteren van de branche en op samenwerking. Sta je als organisatie voor veranderingen of verbeteringen, dan heb je in CIIO een hele goede partner.”
Andere klantverhalen
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer