Als kennisnetwerk verzamelt, deelt en ontwikkelt D-zep informatie met betrekking tot de zorg voor cliënten met dementie of zeer ernstig probleemgedrag. Daarmee ondersteunen en adviseren zij de 13 aan D-zep verbonden expertisecentra, die op gespecialiseerde afdelingen zorg en behandeling verlenen aan de doelgroep. Als certificerende partij toetst CIIO of deze centra én D-zep voldoen aan de eisen van de Commissie Expertisecentra langdurige zorg (CElz) van het ministerie van VWS.
Mede vanwege de zeer specialistische Laag Volume Hoog Complexe (LVHC) doelgroep van D-zep, moet ook de certificeerder van het kennisnetwerk aan de eisen van CElz voldoen. “CIIO is via een harmonisatiegesprek goedgekeurd door CElz. Vervolgens zijn we samen om tafel gaan zitten om het visitatieproces vorm te geven”, zegt Barbara Wijnand, directeur van D-zep. Dit proces bestaat uit een theoretische beoordeling van het reflectieverslag, een praktijkcontrole, dossiercontrole en een rondleiding op locatie.

Barbara Wijnands, directeur D-zep


Sterk in theorie én praktijk
Het snelle leervermogen van CIIO viel tijdens het proces direct op. “Zij hadden nog geen ervaring met onze doelgroep, of het certificeren van een LVHC-doelgroep. Een groot compliment voor hoe de mensen van CIIO zich hebben ingelezen en opengesteld voor alle nieuwe informatie. Daardoor hebben zij een uitstekende vertaling van de theorie naar het toetsen in de praktijk kunnen maken.” 
Ook in die praktijk spreekt Barbara van een soepele start. “We zijn begonnen met een aantal proefvisitaties. De visiteurs van CIIO raakten hierdoor snel bekend met de doelgroep en expertisecentra.” Dat CIIO begrijpt wat er belangrijk is voor de doelgroep van D-zep, is voor Barbara essentieel. “Het gaat hier niet om het controleren van papieren tijgers vol checklists, maar dat je kwalitatief goede expertisecentra hebt die je keurmerk écht verdienen. De visitatie door CIIO doet recht aan de praktijk.”

Vakkundig visiteren
“De visiteurs van CIIO hebben kennis van zaken en durven kritisch te zijn”, vervolgt Barbara. “De expertisecentra koppelen ook terug dat de visitaties zelf erg prettig zijn. De sfeer is goed, en er worden uit oprechte interesse relevante vragen gesteld. Vervolgens krijgen zij op begrijpelijke en eerlijke wijze feedback waar ze daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Deze manier van certificeren laat organisaties in hun waarde.”
Zelf wordt D-zep óók getoetst door CIIO. “Als zorglandschap moeten wij ook voldoen aan de eisen. Dit betekent dat minimaal één doelgroepexpertisecentrum, één regionaal expertisecentrum, het kennisnetwerk en het kenniscentrum een positieve beoordeling moeten krijgen.” Barbara is erg blij met deze toetsing, die zowel prettig als grondig was. “CIIO is een dag bij ons geweest en heeft toen ook gesproken met familieleden van cliënten en relevante samenwerkingspartijen als Alzheimer Nederland.”

Dezelfde bloedgroep
Barbara ziet de visitaties dan ook als mooie reflectiemomenten. “Je krijgt door CIIO een spiegel voorgehouden. De feedback die we daarop ontvangen is steevast dat we trots zijn op wat we met elkaar neergezet hebben.” Op de vraag wat het fundament is van de succesvolle samenwerking tussen D-zep en CIIO, antwoord Barbara dat “afspraken worden nagekomen en er oprechte persoonlijke interesse is in wat we doen. Ze denken echt mee met onze bedoeling, en begrijpen die ook. Als organisaties hebben we dezelfde bloedgroep.”

Andere klantverhalen

Maarten Koornneef (SCAS Sportgeneeskunde)
“De brede certificeringservaring en expertise van CIIO geeft ons vertrouwen dat we binnen onze branche op de juiste weg zitten.”  
Lees meer
Paul Goossens (Mgr Hanssen)
"Als ‘critical friend’ helpt CIIO ons op prettige en constructieve wijze aan waardevolle inzichten."  
Lees meer
Evelien Khandekar en Roelinca Langelaar (Dutch Boosting Group)
“De maatstaf van CIIO hielp ons om de certificering in te richten op een manier die bij onze organisatie past”  
Lees meer
Jarno Voigt en Remmert van Haaften  (Maatschap voor Communicatie)
“CIIO heeft zich echt in ons verdiept en weet zo de norm in de juiste context te plaatsen”  
Lees meer