Ontwikkeling waarderingskader voor mensgerichte zorg
Gesterkt door de uitkomsten van recent onderzoek laat de Kruisvereniging Noord-Brabant op dit moment door CIIO en CKMZ, een waarderingskader voor de leefwereldbenadering ontwikkelen. Dit als aanvulling op het toetsingskader Cliëntgestuurde wijkzuster, waarvoor CIIO al een aantal jaren samen met leden van de Kruisvereniging toetsingen uitvoert.
De Leefwereld in beeld door Cliëntgestuurde wijkzuster
Bij het toetsingskader Cliëntgestuurde wijkzuster wordt getoetst in welke mate en op welke wijze de mensgerichte zorg wordt toegepast door de wijkzusters in West- en Midden-Brabant. Toetsingen worden uitgevoerd door, daarvoor opgeleide leden van de Kruisvereniging, onder begeleiding van CIIO.
Volgens de Kruisvereniging is er een omslag nodig in denken en doen, niet alleen in de wijkverpleging, maar ook op veel andere plekken in de zorg en nog breder in het sociale domein. Eén van de manieren waarop de Kruisvereniging dit heeft bevorderd is het in het leven roepen van het Kruiswerkkeurmerk. Inmiddels zijn 6 organisaties in het bezit van dit Kruiswerkkeurmerk: Surplus, tanteLouise-Vivensis, DAT, de Wever Thuis, St. Elisabeth Breda en Thuiszorg West-Brabant.
CIIO heeft op basis van uitkomsten van de toetsingen gezien dat door de wijze waarop de wijkzusters zorg verlenen, zich als een spin in het web bewegen en als bruggenbouwer in de eigen organisatie, de leefwereld van de cliënt weer in beeld is gekomen. De leefwereldbenadering wordt door de Kruisvereniging beschreven als een benadering waarin professionals zich aansluiten bij en afstemmen op burgers en cliënten (‘Leefwereld’), echt contact aangaan vanuit aandacht (‘Ontmoeting’) en samen met de cliënt toewerken naar oplossingen met zoveel mogelijk gebruikmaking van het eigen netwerk (‘Samen voorzien’).
Uitkomsten onderzoek BMC
De afgelopen maanden heeft het ROA organisatieadviesbureau BMC het onderzoek ‘De Kracht van het alledaagse’ uitgevoerd. Hierbij is geconcludeerd dat de leefwereldbenadering kan bijdragen aan kwaliteit van leven, sociale cohesie en afschaling van zorg. Eén van de conclusies uit het rapport is dat het toetsingskader voor mensgerichte zorg een sterke indicator blijkt te zijn van de mate waarin de leefwereldbenadering binnen organisaties wordt toegepast.
Professionals die de benadering toepassen, zo blijkt ook uit het onderzoek, zijn in eerste instantie meer gefocust op het leggen van contact dan op het meteen oplossen van problemen. Ze bezoeken cliënten relatief vaak, zijn op de hoogte van wat er speelt in de wijk en doen mee aan wijkactiviteiten. Deze ‘alledaagse’ benadering vraagt geen extra tijd van haar of haar samenwerkingspartners (huisartsen, sociale wijkteams e.a.), maar verandert wel de vervolgzorg. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden van (de inzet van) duurdere naar goedkopere en eenvoudigere vormen van zorg. Daarnaast neemt de psychische kwaliteit van leven van cliënten en de sociale cohesie en participatie in wijken toe.
Nieuw waarderingskader
Gesterkt door de uitkomsten van dit onderzoek laat de Kruisvereniging op dit moment door CIIO en CKMZ, een waarderingskader voor de leefwereldbenadering ontwikkelen, als aanvulling op het eerdergenoemde kader. De belangrijkste pijlers hierin zijn ‘Leefwereld als hoofdpodium’, ‘Ontmoeten vanuit Naast&Liefde’, ‘Samen voorzien’ en ‘Kwaliteit van binnenuit’.
Volgens Henk van Tilborg, voorzitter van de Kruisvereniging, gaat dit vernieuwde kader organisaties helpen om de goede elementen van de systeemwereld te combineren met de kracht van de leefwereldbenadering. Hij pleit voor een keurmerk dat beide aspecten in zich verenigt.
Meer informatie kunt u opvragen via Antonet Adolfs.