Nieuwe Maatstaf-in-wording
CIIO werkt aan een nieuwe Maatstaf die aansluit bij de vernieuwde ISO 9001 norm. Het eerste concept is klaar, maar vinden we (kritisch als we zijn) nog niet goed genoeg.
De huidige Maatstaf is ontstaan door consequent de vraag te stellen: wat heeft een kennisintensieve dienstverlener nodig om blijvend te voldoen aan de wensen en eisen van haar klanten? Dit leidde tot criteria die voortkomen uit de praktijk, aangevuld met eisen uit de ISO norm. In deze volgorde dus: eerst gezond verstand, daarna de ISO.
Tijdens het ontwikkelproces van de vernieuwde Maatstaf zijn we bevestigd in onze overtuiging dat deze volgorde essentieel is: het simpelweg vertalen van de vernieuwde ISO normeisen in Maatstaf-eisen levert niet een nieuwe Maatstaf op waar we tevreden mee zijn. We willen daarom eerst praktijkervaring opdoen met het toetsen van klanten op de nieuwe normelementen in de vernieuwde ISO norm. Hiertoe hebben we een overzicht opgesteld dat nog niet de pretentie van de vernieuwde Maatstaf heeft, maar wel duidelijk aangeeft wat er gaat veranderen. Het resultaat voor de getoetste klant is een helder inzicht in de gewijzigde eisen, voor CIIO is het een belangrijke stap in de richting van een nieuwe Maatstaf. De komende tijd zullen we het genoemde overzicht inzetten bij elke toetsing.
Intussen heeft een belangrijke gebeurtenis plaats gevonden: op 15 september 2015 is de vernieuwde ISO 9001 norm uitgebracht en begin oktober is de Nederlandse vertaling verschenen. Dat betekent dat de tijd van conceptnormen, waarin nog allerlei wijzigingen aangebracht kunnen worden, voorbij is. Dat betekent ook, dat we weten hoe de overgangsregeling van de oude naar de nieuwe certificaten er uit ziet. Kort samengevat komt die overgangsregeling op het volgende neer:
- ISO 9001:2008/Maatstaf 2009 certificaten blijven geldig tot de datum die er op vermeld staat, deze datum zal niet na 15 september 2018 liggen.
- Voor het omzetten van ISO 9001:2008/Maatstaf 2009 certificaten naar ISO 9001:2015/Maatstaf 2016 certificaten is een ‘overgangsonderzoek’ nodig, bij dit onderzoek komen zowel de bestaande als vernieuwde normen aan de orde.
- Het overgangsonderzoek heeft minimaal de omvang van een vervolgonderzoek en kan gecombineerd worden met een regulier vervolgonderzoek of tussentijds onderzoek, wanneer gewenst kan hiervoor ook een extra onderzoek ingelast worden.
- CIIO kan ISO 9001:2015/Maatstaf 2016 certificaten uitgeven vanaf het moment dat CIIO daarvoor geaccrediteerd is door de RvA. Dit accreditatietraject is gestart.
- Nieuwe klanten kunnen er tot 1 januari 2017 voor kiezen om nog een certificaat te halen op ISO 9001:2008/Maatstaf 2009.
Bent u geïnteresseerd in de gehele tekst van de overgangsregeling? Klik dan door voor de download.