Bij de dakpannenfabriek in Montfoort werkte ik aan de productielijn, als bijbaan. Toen ik in mijn studietijd om iets vroeg dat meer bij mijn studie aansloot, kon ik op kantoor voor de kwaliteitsmanager flowcharts en schema’s met taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden maken.” Al snel ging hij, op zijn 20ste, met een ‘autootje van de zaak’ alle dakpanfabrieken in Nederland en België af, om interne milieuaudits uit te voeren. Dit gaf hem de ruimte om zijn nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken, zeker als het wat complexer wordt, te bevredigen. Die nieuwsgierigheid verbond hem uiteindelijk ook aan de zorg en later aan CIIO. “Ik wil zaken onderzoeken, analyseren en helpen verbeteren. Als zelfstandig adviseur kan ik dat omzetten tot het helpen ontwikkelen van personen, teams en organisaties, met name binnen de zorgsector. Als auditor hou ik een spiegel voor. Niet het afvinken van lijstjes (een allergie uit mijn eerdere loopbaan als HKZ-adviseur) maar het gelijkwaardige gesprek activeren, in het bijzonder tussen zorgvrager en zorgaanbieder. Dat is ook de kracht van het OERmerk, de kwaliteitsnorm voor de inrichting van het primaire proces van intra- en extramurale instellingen voor zorg, behandeling en/of ondersteuning die vraaggestuurd willen werken.

Via het Erasmus Medisch Centrum, Vreelandgroep Organisatieadviseurs en Raedelijn is Henkjan in maart 2012 als zelfstandig adviseur gestart. Werken binnen CIIO ziet hij als verrijking, als platform van professionals waar hij kan reflecteren op en zich kan ontwikkelen in zijn eigen kennis en kunde. Zijn meest opzienbarende auditervaring tot nu toe was het gesprek met een verpleegkundige die al 30 jaar in het vak zat. “Doorvragend naar de waarden van haar vak en deze waarden te spiegelen aan haar huidige vakuitoefening, ontstond het inzicht bij de auditee dat zij de afgelopen jaren ver was afgedreven van de oorspronkelijke reden waarom zij voor dit vak gekozen had. Dit leidde tot daadwerkelijke verandering van gedrag van haar en haar collega’s, ten gunste van de cliënten.

Henkjan is 40 jaar, getrouwd, heeft twee kinderen en woont in het centrum van Gouda en is daar onder meer voorzitter van de straatvereniging.

15-10-2024

De brede certificeringservaring en expertise van CIIO geeft ons vertrouwen

Sportmedische Instellingen (SMI’s) zijn bijna 50 jaar geleden opgestart door de Vereniging voor Sportgeneeskunde. De SMI’s richten zich op...
26-09-2024

CIIO-klantenmiddag 12 november

Op dinsdag 12 november organiseert CIIO vanaf 13.30u haar jaarlijkse klantenmiddag. Komt u ook? Geef u dan op.
18-09-2024

Webinar 'CIIO-Maatstaf voor adviesbureaus'

Dinsdag 10 september organiseerde CIIO een webinar, speciaal voor adviesbureaus, over de CIIO-Maatstaf. Bijna 20 deelnemers namen deel, van diverse bureaus...