• Werk je al langere tijd als organisatieadviseur?
  • Wil je opdrachtgevers vertrouwen geven in jouw vakmanschap als adviseur?

Laat je dan certificeren tot Certified Management Consultant (CMC).
Dat kan via 3 routes. Aanmelden kan hier. Of lees eerst meer over de CIIO-werkwijze.

Hercertificeren? Neem dan via de mail contact op met Anouk Potjes.

Wat betekent Certified Management Consultant?

CMC is een internationaal erkende persoonscertificering, ontwikkeld in ICMCI-verband. Een CMC-er toont aan de competenties te hebben opdrachtgevers professioneel te kunnen adviseren en zich daarbij te houden aan een ethische code voor organisatiekundigen en -adviseurs.

In Nederland is de Orde van Organisatiekundigen en -Adviseurs (Ooa) de beheerder van de eisen voor en certificering tot CMC-er. Ook houdt de Ooa een overzicht bij van alle CMC-ers in Nederland. Lidmaatschap van de Ooa is daarom een vereiste om CMC'er te kunnen worden en blijven. CIIO is de onpartijdige en objectieve beoordelaar die in opdracht van de Ooa de CMC-certificering verzorgt. Ook toetst CIIO aanvragers voor het ATP- en ACP-keurmerk.  

Er zijn verschillende manieren om CMC-er te worden

Heb je interesse om het CMC-schap te verkrijgen? Kijk dan hieronder welke route voor jou van toepassing is.

Meer informatie over deze 3 routes en over de CIIO-werkwijze vind je in de PDF's die via de links te downloaden zijn. Je kunt ook contact opnemen via info@ciio.nl.
Voor hercertificeringen zijn professionaliseringsactiviteiten van belang. Op de Ooa-website is hier meer over te lezen, bij 'Permanente Educatie'. Qua aantoonbaarheid zijn bewijzen van deelname of diploma's het makkelijkst. Ook is het mogelijk een derde-verklaring te vragen. Hiervoor heeft CIIO een hulpformat gemaakt. Dit kun je downloaden en (laten) invullen en ondertekenen. Je PE-uren bijhouden is niet moeilijk, zeker niet als je dit met enige regelmaat (bv 1x/(half) jaar) doet. Je kunt dit Excel-bestand hiervoor gebruiken.

In het tarievenoverzicht is terug te vinden welke kosten we voor de diverse onderdelen van de CMC-certificering rekenen.

Op de site van de Ooa staan de opleidingsinstituten en adviesbureaus vermeld die het ATP-/ACP-keurmerk hebben. Dit is ook via het CIIO-klantenregister in te zien (selecteer dan ATP resp. ACP).

 

Veelgestelde vragen - CMC

Moet ik Ooa-lid zijn voor het CMC-schap?

Ja, dat moet. De Ooa is de Nederlandse eigenaar van het CMC-keurmerk en vereist een lidmaatschap van de beroepsvereniging. In het CMC-reglement (zie Ooa-downloads) zijn deze en andere eisen opgenomen.

Hoe lang is mijn CMC-certificaat geldig?

Na (her)certificering is het CMC-certificaat 5 jaar geldig. Binnen die 5 jaar wordt van je verwacht dat je je blijft ontwikkelen, zodat je door continu professionalisering het CMC-niveau behoudt.

Moet ik zelf opletten wanneer mijn certificaat verloopt?

Dit is altijd handig en verstandig, ook in verband met het voldoen aan de professionaliseringseisen (minimaal 120 PE-uren, zie Ooa-website). CIIO geeft ongeveer 6 maanden voor de vervaldatum van het certificaat een seintje, om de hercertificering tijdig te kunnen voorbereiden en inplannen.

Hoe ziet het assessment bij (her)certificering eruit?

De (beoogd) CMC’er bereidt dit voor door zijn/haar persoonlijk dossier te vullen (zie “Wat moet ik aanleveren voor (her)certificering?”). Vervolgens wordt een assessment ingepland en voeren twee assessoren een reflectiegesprek met de (beoogd) CMC’er. In dit gesprek staan terugblikken en vooruitkijken t.a.v. de eigen professionele ontwikkeling centraal. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt, dat de basis voor de (her)certificering is. Zie verder de werkwijze assessment en het format assessmentverslag voor informatie.

Wat moet ik aanleveren voor (her)certificering via een assessment?

Voor zowel de initiële als de hercertificering door middel van een assessment in ieder geval een CV, drie casusbeschrijvingen, twee klantreferenties en (bij hercertificering) bewijzen van gevolgde professionalisering. Met elkaar vormt dit het ontwikkelverslag. Dit mag je uitbreiden met andere reflecties, dan wel vooruitblikken.

De casusbeschrijvingen en klantreferenties mogen in je CV opgenomen zijn. De casusbeschrijvingen bevatten beknopte informatie over de opdracht, de opdrachtcontext, het resultaat en jouw bijdrage daaraan, met tot slot enkele reflectie-/leerpunten.

Bij de ATP-route is het voor een initiële certificering voldoende als je alleen een actueel CV én het diploma van de afgeronde ATP-opleiding in je persoonlijk dossier plaatst.

Neem bij de ACP-route contact op met de contactpersoon binnen je eigen organisatie, hij/zij kan toelichten hoe het werkt.

Hoe kan ik bewijzen dat ik professionaliseringsactiviteiten ondernomen heb?

Dit kan op verschillende manieren. Allereerst door diploma’s, certificaten of bewijzen van deelname van de verzorger van de activiteit. Maar ook via een verklaring van de verzorger van de activiteit (zie het facultatieve format dat hiervoor ontwikkeld is).

In principe zijn over 5 jaar 120 PE-uren vereist. Zie de website van de Ooa wat allemaal onder permanente educatie (PE) valt. Je uren bijhouden kan met dit hulpformat in Excel.

Wat kost CMC-(her)certificering?

Dit hangt af van welke route gevolgd moet worden, en of het initiële certificering of hercertificering betreft. In het tarievenoverzicht staan de actuele prijzen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Léon van der Meij | Senior teamleider